HOME arrow Ghidul Noului Venit

MENIU PRINCIPAL

Ultimele-Anunturi

Ghidul Noului Venit
GHIDUL NOULUI VENIT PDF Imprimare E-mail

Acest document se adreseaza persoanelor vorbitoare de limba romana care intentioneaza sa se mute sau s-au mutat recent in Houston.

O mica mentiune despre Houston: este mare, intre 25 si 50 de km raza depinzind daca includeti suburbiile sau nu.Transportul in comun este foarte limitat, deci este necesar sa aveti accesul la o masina cu sofer sau sa conduceti, distantele sant mari iar magazinul de la colt poate fi la o ora de mers pe jos sau mai departe. 

INAINTE DE SOSIRE

1. Telefoane
Daca aveti unde sta in Houston in primele zile, asigurati-va ca stiti sa sunati la numerele de telefon respective. Din aeroport, formati numarul incepand cu 1 (exemplu 1.281.123.4567), primele 3 cifre dupa 1 se numesc "area code"

2. Bancnote
Aveti bani marunti la voi, daca ajungeti ziua puteti schimba 20$, dar noaptea s-ar putea ca magazinele din aeroport sa fie inchise. Este posibil la magazinele mici sa nu accepte bancnote de 100$. Monedele se numesc: 1c (cent), 10c (dime), 25c (quarter) - quarter-ii (sferturi) se folosesc foarte mult la aparatele de parcare. 

3. Adrese
Daca trebuie sa mergeti la hotel, cautati adresa pe Google Maps si verificati cum puteti ajunge cu trenul/taxiul.

 

4. Zone de locuit
Uitati-va pe Internet pe Google si Google Maps si vedeti ce magazine sunt in zona unde veti sta. Houston nu este un oras periculos, mult mai putin periculos decat multe orase din Romania, dar este bine sa stiti dinainte la ce sa va asteptati. Vizitati Virtual Tourist .

5. Bani si cash
Nu va sugerez sa aduceti mari sume de bani cash. Este preferabil sa va aduceti Travel Checks sau sa faceti un transfer dupa ce ajungeti aici si va deschideti un cont in banca (vezi info mai jos, cum sa-ti deschizi cont in banca, chiar daca nu ai SSN). Puteti manca decent cu $20/zi, iar la Golden Corral   puteti manca cat puteti  cu $8-$13 depinzand de meniu lunch or dinner.


6. Haine
Vremea de aici e mult mai blanda decat Romania(aceeasi latitudine ca si Cairo) si o surpriza placuta este vara foarta lunga dar cu umiditate mare, sezonul cald incepe din aprilie pana in octombrie si chiar putin in noiembrie. Zapada e ceva ce unii ii vor duce dorul.Deci nu va aduceti multe haine Houston este un oras acceptabil din punctul de vedere al preturilor si de multe ori nu veti rezista tentatiei sa va umpleti bagajele cu tot ce gasiti prin magazine. Am cunoscut multi parinti care au venit aici pentru cateva luni si au plecat cocosati de sacosele prea-pline, pentru ca au vrut sa duca tot ce au vazut pe-aici.

7. Pachete, mancare si alcool
Nu aduceti mancare si alcool. Riscati sa fiti intorsi in Romania de la vama. Puteti aduce sticle sigilate, in cantitate limitata, verificati legislatia in vigoare: US Customs Service - Customs Regulations for Nonresidents

8. Fara lichide in bagajul de mana
Nu aduceti absolut nimic lichid sau semi-solid in bagajul de mana (parfumuri, creme , sucuri, apa etc.). Orice container mai mare decat un ruj de exemplu va fi confiscat pe aeroportul de unde va urcati sa zburati in SUA.

9. Cum cititi o adresa din Houston
O adresa va fi ceva de genul:
123 Main St., 100
Houston, TX 77002

unde "123" este numarul casei sau blocului, "Main St." e strada (poate avea Blv. = boulevard, Ave. = avenue, Rd. = road, Ct. = court), "100" este nr. apartamentului, "Houston" e localitatea, "TX" e statul Texas, "77002" e codul postal.

Primul rind mai poate fi scris si sub forma: 123-100 Main St.
Un nr. de telefon va fi de forma: (281) 123-1234, unde "281" e unul dintre prefixele Houston-ului (impreuna cu 713;832). Celelalte cifre sint numarul de telefon propriu-zis.
.

 
 SOSIREA

1. Terminalul din aeroport
Sosirea in Houston se face de obicei la Aeroportul  international Bush dar este posibil sa aterizati si la aeroportul Hobby. Daca ati facut escala la New York sau in alt oras din Statele Unite inainte de a ateriza la Houston, si ati trecut deja prin vama, nu mai trebuie sa va faceti probleme.Este important sa tineti minte numarul zborului ca sa gasiti locul de unde  va luti bagajele,  daca aveti multe bagaje ar fi bine sa inchiriati un carut, pentru care va trebuie monezi de 25 centi.

2. Completarea formularelor
Pentru a trece prin vama trebuie sa completati doua (2) formulare care le veti primi pe avion. Formularele sunt in limba engleza, cel alb este pentru Imigrari, cel albastru/gri este pentru vama.

3. Formularul alb (I-94)
Formularul alb (I-94) este foarte important, jumatate din el va fi rupt si capsat langa foaia cu viza din pasaport la intrarea in Statele Unite - pe el scrie data pana la care sunteti obligat sa iesiti din tara (exemplu: chiar daca aveti o viza de 10 ani, durata sederii expira odata cu expirarea I-94, sau dreptului de sedere).

4. Formularul albastru/gri (6059B)
Pe formularul albastru/gri (6059B) trebuie sa scrieti daca aveti bunuri de declarat la vama. 99% din cei care vin in Statele Unite NU vor avea nimic de declarat, pentru ca nu fac comert, ci sunt pur si simplu turisti, oameni de afaceri, studenti etc. Daca sunteti in situatia unui comerciant care aduce mostre, etc., va rog sa consultati legislatia in vigoare.

5. Coada la ofiterul vamal
In aeroport, cozile sunt separate intre cetateni si rezidenti americani, pe de o parte, si non-rezidenti, pe de alta parte. Fiti atenti la ce coada stati. In timp ce stati la coada, un ofiter consular cu un caine poate veni sa va verifice bagajele.

6. La ghiseu
Cand ajungeti la ghiseu, ofiterul de servici va face o poza si va ia amprentele, folosind un aparat de scanat cu unde rosii. Fiti atenti cand vorbeste ofiterul consular si nu va speriati. Acesta are sa va intrebe MOTIVUL si DURATA vizitei, precum si ADRESA unde veti locui in SUA, fiti pregatit sa raspundeti sau aveti ceva scris in cazul in care chiar nu intelegeti nimic. De multe ori conversatia se va desfasura prin semne.

7. Traducator
In cazul in care nu intelegeti absolut nimic este posibil sa va lase sa treceti sau vi se va aduce un traducator. Daca sunt probleme, fiti pregatit cu un numar de telefon la care sa sunati, la cineva care va poate confirma identitatea, cazarea, scopul vizitei, sau pur si simplu la un avocat de imigrari.

 


PRIMELE ZILE

1. Sunati acasa
Ati ajuns in Houston, bine ati venit. Primul lucru pe care doriti sa il faceti este probabil sa sunati acasa sa va anuntati familia si prietenii ca ati sosit cu bine. Puteti folosi atat telefoanele publice sau cartelele telefonice (formati 0114 + numarul dorit, exemplu: 0114.0722.123.123)


2. Cumparaturi
Faceti-va cumparaturile pentru inceput la supermarketuri: Target, Wal-Mart, intrati pe website si mergeti la "Store Locator", apoi introduceti codul postal (zip code) pentru a gasi magazinul cel mai apropiat de locul unde locuiti.

3. Internet
Daca nu v-ati instalat internet, puteti merge la cel mai apropiat Houston Public Library , unde va puteti verifica mailul si intra gratuit pe internet

4. Chirie
Daca stati la hotel sau chiar la un prieten, puteti incepe sa va cautati chirie, va recomand Craig's List , veti gasi in orice moment sute de listinguri. Din pacate, de multe ori veti avea probleme daca nu aveti social, istoric al creditului sau daca doriti sa va luati apartament pe mai putin de 6 luni (majoritatea chiriilor sunt pe un an) ("lease"=chirie).

 

5. Intretinerea
Apa, daca stai in chirie deobicei nu se plateste. Curentul poate veni intre $20 si cateva sute, in general este intre $100-$200 depinde de luna si dimensiunea casei, gazul poate costa $40 - $200 in mod normal (mai mult in conditii exceptionale). Telefon: $20-$30, cablu TV: $30-$120, internet: $20-$60. Aceste preturi sunt pentru un apartament mediu.

6. Parcarea
Niciodata nu parcati langa hidrant sau daca trotuarul de langa parcare este vopsit in galben (interzis). Atentie la semnele de pe strada, de multe ori nu aveti voie sa parcati intre anumite ore sau in anumite zile. La automat se introduc $0.25 (quarters), cateodata credit/debit card

7. Harti, strazi si directii
Autostrazi principale: I45 N-S si I10 E-W.Autostrada 610 loop si autostrada cu plata 8 belt inconjoara Houston ul si intersecteaza toate celelalte autostrazi.Autostrada 59 este directionata de la NE la SW. 

 

PRIMELE 6 LUNI

1. Cont in banca
Va recomand pentru inceput un Checking Account la Chase (au sedii si bancomate peste tot), mai nou am inteles ca la Bank of America se poate deschide cont fara social, dar s-ar putea ca si alte banci sa ofere acelasi serviciu, doar intrebati. E bine poate sa mergeti cu un prieten care are cont (si va recomanada practic). Eventual puteti cere si credit card "secured" (faceti un depozit de care nu va puteti atinge care garanteaza credit cardul, oricind se poate renunta la credit card daca va trebuie banii din depozit). Toate bancile sint bune, si oricum statul garanteaza orice imprumut pana la $100.000. Trebuie doar sa stiti ca este posibil sa va blocheze banii 1-2 saptamani daca depuneti peste $10.000, asa ca poate e bine sa nu-i depuneti pe toti din prima (sau intrebati cind aveti acces la bani).

2. Debit card sau credit card?
Orice plata la magazin sau online se poate face cu card debit sau credit, cum doriti. Trebuie neaparat sa va deschideti un debit si s-ar putea ca banca sa ofere unul cu logo de Master card sau Visa.Un credit card este recomandat pentru construirea creditului. Nu veti primi cecuri decat cu contul de debit, pe care le veti folosi pentru a va folosi chiria, intretinerea si alte servicii unde nu puteti plati cu card. Va recomand la inceput sa va faceti cat mai repede un "secured credit card" (citeste mai jos despre credit).

3. Primul job
O sa auziti destul de des expresia "survival jobs". Acestea sint joburile temporare in care cistigi abia cit sa traiesti si pe care le schimbi cu prima ocazie. Pentru astfel de joburi nu cautati la agentii sau pe Internet. Va duceti direct la magazine, baruri, etc. si intrebati daca nu au ceva de lucru. Se poate intimpla foarte des sa aiba anunt in usa ("help wanted" / etc.). Puteti intra pe website si merge la biserici (si acolo sunt anunturi). Puteti aplica online folosing www.monster.com,  daca stiti limba engleza la un nivel acceptabil. Nu va asteptati la bani multi in special de la cei care platesc cash. Foarte multi au inceput asa pina au gasit ceva in domeniu.

4. Carnetul de sofer
Nu trebuie sa ai social (SSN) ca sa obtii carnetul de conducere, este suficienta o viza de 6 luni, daca fugiti la Secretary of State in primele zile. Cartea este subtire si invatabila usor, din pacate nu au inca o varianta in limba romana (poate ne ocupam sa facem asa ceva in viitor).Observatie- carnetul de conducere din Romania este valabil in America sase luni si mentionarea lui poate impiedeca obtinerea carnetului american.


5. Creditul (Credit Score, Credit History)
Primul lucru dupa ce v-ati instalat putin mai confortabil in noul oras, va trebui sa incepeti sa va ganditi la credit. Creditul se construieste in timp.Cateva informatii utile despre credit poti citi aici


6. Cursuri de engleza gratuite
Sunt simplu de gasit, folosing www.google.com si codul postal puteti gasi colegii de stat - publice in zona in care locuiti. Nu uitati - sunt GRATUITE si sunt de folos pentru noii veniti in America fara cunostintele de baza a limbii engleze.


7. "Garage sale" / "Moving sale"
Ce sint "garage sale" / "moving sale"? Sint vinzari second-hand. O sa vedeti anunturi despre "garage sale" sau "moving sale". Daca aveti nevoie de diverse lucruri in casa puteti cumpara mult mai ieftin unele folosite. Multe persoane se muta si pur si simplu nu mai au nevoie de vechile lucruri asa ca le vind. Doar ca foarte multa lume prefera lucruri noi asa ca pretul de vinzare poate fi foarte mic (ex. TV cu $10, sofa cu $50, etc.). Cel putin la inceput poate fi o varianta de luat in calcul. Puteti gasi lucruri utilizabile sau cu mici defecte chiar pe marginea drumului (mai precis pe alei laturalnice, atat de gresit numite de romani "porch", lasate afare langa gard, pentru a fi ridacate daca mai sunt in conditie acceptabila).

 

Incheiere

Daca esti deja in HOUSTON, ajuta-ne sa dezvoltam "Ghidul Romanilor din Houston". Publica comentariile tale asupra acestui subiect .

 

Acest articol este o adaptare a versiunii scrise de Mihai Lehene pe RomaniLaChicago.org